Lisa Jacobs & The String Soloists

Lisa Jacobs & The String Soloists

Programma
Mendelssohn Symfonie nr. 10 (voor strijkers)
Vivaldi De Lente, uit de 4 Jaargetijden
Piazzolla Tanti Anni Prima (Ave Maria)
Vivaldi De Zomer, uit de 4 Jaargetijden
Halvorsen Andante religioso
Vivaldi De Herfst, uit de 4 Jaargetijden
Corelli Kerstconcert
Vivaldi De Winter, uit de 4 Jaargetijden

RONDOM DE VIER JAARGETIJDEN VAN VIVALDI
Ofschoon het weliswaar nog net voor Sint Nicolaas is, mogen we toch spreken van een Kerstprogramma, want uiteindelijk draagt december de hele maand de sfeer van het komende Kerstfeest. In november zijn de steden en dorpen al kleurrijk verlicht. Maar liefst 12 strijkers, aangevoerd door de virtuoze Lisa Jacobs, presenteren u een programma om van te watertanden. U kunt zich heerlijk nestelen in uw stoel bij de warme strijkersklanken van Mendelssohn en Corelli. Maar u hoort ook het ‘Ave Maria’ van Piazzolla en het ‘Andante religioso’ voor viool en strijkers uit 1903 van de Noorse componist Johan August Halvorsen (1864-1935). Als pièce de résistance staat de ‘Vier Jaargetijden’ van Vivaldi op de lessenaars. De Lente, de Zomer, de Herfst en de Winter worden afgewisseld door bovengenoemde werken. Het geboortejaar en de geboorteplaats van Vivaldi zijn onduidelijk. Na historisch onderzoek houdt men het nu op 1678 ofschoon ook het jaartal 1675 wordt genoemd. Hij kreeg zijn eerste vioollessen van zijn vader die violist was aan de Capella di San Marco te Venetië. Zijn bijnaam was: ‘Il Prete Rosso’ (de Rode Priester) omdat hij rood haar had, wat een zeldzaam verschijnsel in Italië was. Wegens zijn grote muzikale kwaliteiten werd hij aangesteld in een meisjesweeshuis en gaf daar viool- en zangles. De weesmeisjes vormden onder zijn leiding een voortreffelijk strijkorkest dat hem inspireerde tot het schrijven van deze nu zo populaire Jaargetijden. De partituur is niet gemakkelijk, maar Lisa Jacobs is een violiste van wereldklasse voor wie geen technische zee te hoog gaat. Zij zal de vogels laten kwinkeleren in de Lente, de hitte van de Zomer doen ervaren, de kleuren van de Herfst laten zien en de koude van de Winter laten voelen op een intense en vooral virtuoze manier. Bij deze concerten behoren ook vier sonnetten. Wie deze hebben geschreven, is niet bekend en men gaat er nu vanuit dat Vivaldi zelf de pen hiervoor ter hand heeft genomen. In 1738 dook zijn naam op in Amsterdam waar hij door regenten van de Schouwburg werd uitgenodigd om de eeuwfeestviering van dit theater luister bij te zetten door de muzikale leiding van de festiviteiten op zich te nemen. Vivaldi stond reeds lang in verbinding met Amsterdam want vrijwel alle werken van hem werden in Amsterdam uitgegeven.


LISA JACOBS
Nederlands violiste Lisa Jacobs wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programma's en podiumpresentatie in combinatie met haar frisse uitstraling.

Op pas 17-jarige leeftijd maakte Lisa haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld, zowel in kamermuziekverband op festivals, en als soliste met vele orkesten en gerenommeerde dirigenten, waarbij zij steevast door zowel het publiek als de pers met open armen wordt ontvangen.

THE STRING SOLOISTS
The String Soloists is een dynamisch internationaal strijkersensemble. Opgericht in 2015 in Amsterdam bestaat het ensemble uit 14 strijkers, die concerteren onder leiding van concertmeester Janneke van Prooiien en artistiek leider Lisa Jacobs. De keuze zonder dirigent te spelen vergt een grote inzet van alle musici afzonderlijk. Het ensemble bestaat dan ook uitsluitend uit musici die naast hun betrokkenheid bij The String Soloists allen actief deelnemen aan het internationale muziekleven als kamermusicus of als solist. Sinds de oprichting heeft het ensemble reeds veelvuldig geconcerteerd in de grote zalen van Nederland en in Duitsland. Bovendien worden zij regelmatig uitgenodigd voor live optredens op de nationale radio.

Recente hoogtepunten zijn onder meer Robeco Summernights in Concertgebouw Amsterdam; concerten in TivoliVredenburg, Utrecht; De Oosterpoort, Groningen en verder alle belangrijke podia.
Ook zijn concerten te horen geweest op de radio alsook op TV. Naast de vele optredens heeft de formatie ook cd’s gemaakt die lovend zijn ontvangen, zoals Haydn vioolconcerten en Locatelli.
Volgend seizoen zullen The String Soloists te horen zijn op het Tivoli Festival in Kopenhagen.

Het repertoire van The String Soloists omvat de periode van de barok tot de huidige tijd. Naast de bekende stukken is het ensemble altijd op zoek naar bijzondere ‘vergeten’ werken en nieuwsgierig naar nieuw werk.

Terug naar agenda

Deel deze pagina met je vriendenDe volgende bedrijven dragen het Parkgebouw een warm hart toe!