Symfonia Jong Twente

Nieuwjaarsconcert

Symfonia Jong Twente

Symfonia Jong Twente (SJT) is een onafhankelijk jeugdsymfonieorkest voor Twente en omgeving voor de leeftijdsgroep van veertien tot vijfentwintig jaar.

SJT speelt op hoog niveau symfonisch werk, opera-, ballet- en filmmuziek van bekende en minder bekende componisten op de grotere podia van de regio en tijdens concertreizen in het buitenland. Tweemaal per jaar studeert het orkest een nieuw repertoire in, steeds gevolgd door een korte concertserie. Het doel is om in een gezellige sfeer samen muziek te maken en daarbij te streven naar een hoog muzikaal niveau. De ongeveer zestig jonge musici zijn afkomstig van muziekscholen, privéleraren of conservatorium (vooropleiding). Spelen in een orkest geeft niet alleen een bijdrage aan de muzikale talentontwikkeling. Kinderen die in een orkest spelen groeien op tot volwassenen die kunnen samenwerken, naar elkaar kunnen luisteren. Steeds weer slaagt het orkest er in veel mensen in hun ziel te raken tijdens hun uitvoeringen. Muziek gemaakt door gepassioneerde jonge mensen, die samenspelen en naar elkaar luisteren. Dat pept onmiddellijk je vertrouwen in de toekomst op!

Symfonia bestaat 50 jaar!
In 2023 bestaat Symfonia 50 jaar! Dat vieren wij met een afwisselend programma, op verschillende momenten in het jubileumjaar.
De concertreeks start met het Winterconcert in Rijssen.
Voor het jubileumjaar hebben we het thema Reizen gekozen. De reis die de leden van Symfonia zelf afleggen: van kind naar volwassene, van beginnend musicus naar een prominente plek vooraan.
Reizen door de tijd van de muziek en het reizen door mooie verhalen.
Voor het Winterconcert hebben we gekozen voor het thema ‘Spreek!’.
Actuele gebeurtenissen maken pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kostbaar het is om vrij je mening te kunnen uiten, zonder dat dit zwaar bestraft wordt. Of je nu een individu bent of zo groot als een land. Zonder dit (voor)recht zouden de kunsten niet vrij kunnen opereren, eigen keuzes kunnen maken. Je kunnen uitspreken is superbelangrijk en daar worden we aan herinnerd.

Programma Winterconcert
Voor het eerste deel van het winterconcert gaan we naar Polen.
Het programma begint met de Nederlandse première van Symfonie 2 van Zygmunt Noskowski. Hij werd geboren op 2 mei 1846, toen Polen was verdeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en het Russische rijk. De omstandigheden waren moeilijk voor Poolse kunstenaars als gevolg van censuur en algemene repressie van de Poolse cultuur. Noskowski was zelf getuige van een pogrom tegen de "manifestaties van patriottisme" uitgevoerd door Russische soldaten op 27 februari 1861 in Warschau. Pas later kon hij deze ervaringen verwerken in deze symfonie.
Het tweede deel van het concert sluit letterlijk aan op het thema ‘Spreek!’, want dan vervolgt het orkest het programma met vocale muziek. Opera’s zijn een muzikale vertolking van tekstuele kunst, de instrumentale kunst is sinds de renaissance door de zangkunst doorontwikkeld tot wat het nu is. De symfonie is ontstaan uit de sinfonia, ofwel de ouverture van een opera.
Tijdens de regio editie van het Prinses Christina Concours wordt tijdens de prijsuitreiking ook altijd de ‘Symfonia-prijs’ uitgereikt. Deze prijs wordt gegeven aan een excellerende deelnemer die daarmee de kans krijgt om als solist op te treden met Symfonia tijdens één van de concerten. Tijdens het Winterconcert zal de sopraan Elisa Mayeesi optreden, die in 2019 de Symfoniaprijs heeft gewonnen. Zij zal met het orkest aria’s uit verschillende opera's uitvoeren.


Programma:

• Symphony 2 Zygmunt Noskowski
• pauze
• Opera programma met Elisa Mayeeshi.

Het orkest staat o.l.v. dirigent Alexander Geluk. Hij is verantwoordelijk voor het programma en de begeleiding van de musici binnen Symfonia Jong Twente en draagt zorg voor onze artistieke signatuur.

Terug naar agenda

Deel deze pagina met je vriendenDe volgende bedrijven dragen het Parkgebouw een warm hart toe!