Symfonia Jong Twente

Nieuwjaarsconcert

Symfonia Jong Twente

Symfonia Jong Twente (SJT) is een onafhankelijk jeugdsymfonieorkest voor Twente en omgeving voor de leeftijdsgroep van veertien tot vijfentwintig jaar.

Symfonia Jong Twente bestaat 50 jaar! Het thema van ons jubileumjaar is ‘Reizen’. De muzikale reis van beginnende muzikant in ons junior-orkest tot een ervaren muzikant in ons grote orkest. Een reis waarbij je leert wat het betekent om samen muziek te maken, om naar elkaar te luisteren en om deel te zijn van een groter geheel. In deze reis ontwikkelen onze leden zich op zowel sociaal als muzikaal niveau en dit is fantastisch om te zien. Of je nu in ons orkest zit voor je plezier, of omdat je je serieus wilt ontwikkelen tot professioneel musicus, Symfonia Jong Twente vormt de perfecte muzikale basis.

Programma Winterconcert:

Voor het eerste deel van het winterconcert gaan we naar Polen. Het programma begint met de Nederlandse première van Symfonie 2 van Zygmunt Noskowski. Hij werd geboren op 2 mei 1846, toen Polen was verdeeld tussen Oostenrijk, Pruisen en het Russische rijk. De omstandigheden waren moeilijk voor Poolse kunstenaars als gevolg van censuur en algemene repressie van de Poolse cultuur. Noskowski was zelf getuige van een pogrom tegen de "manifestaties van patriottisme" uitgevoerd door Russische soldaten op 27 februari 1861 in Warschau. Pas later kon hij deze ervaringen verwerken in deze symfonie.
In het tweede deel van het concert vervolgt het orkest het programma met vocale muziek. Opera’s zijn een muzikale vertolking van tekstuele kunst, de instrumentale kunst is sinds de renaissance door de zangkunst doorontwikkeld tot wat het nu is. De symfonie is ontstaan uit de sinfonia, ofwel de ouverture van een opera.
Tijdens de regio editie van het Prinses Christina Concours wordt tijdens de prijsuitreiking ook altijd de ‘Symfonia-prijs’ uitgereikt. Deze prijs wordt gegeven aan een excellerende deelnemer die daarmee de kans krijgt om als solist op te treden met Symfonia tijdens één van de concerten. Tijdens het Winterconcert zal de sopraan Elisa Mayeesi optreden, die in 2019 de Symfoniaprijs heeft gewonnen. Zij zal met het orkest aria’s uit verschillende opera's uitvoeren.

Programma:

• Symphony 2 Zygmunt Noskowski
• pauze
• Opera programma met Elisa Mayeeshi
• Prince Igor - Polowetser Dansen van Borodin
• Saint-Saëns: Samson et Dalila: Bacchanale

Meer informatie over ons orkest:

Het orkest staat o.l.v. dirigent Alexander Geluk. Hij is verantwoordelijk voor het programma en de begeleiding van de musici binnen Symfonia Jong Twente en draagt zorg voor onze artistieke signatuur. SJT speelt op hoog niveau symfonisch werk, opera-, ballet- en filmmuziek van bekende en minder bekende componisten op de grotere podia van de regio en tijdens concertreizen in het buitenland. Tweemaal per jaar studeert het orkest een nieuw repertoire in, steeds gevolgd door een korte concertserie. Het doel is om in een gezellige sfeer samen muziek te maken en daarbij te streven naar een hoog muzikaal niveau. De ongeveer zestig jonge musici zijn afkomstig van muziekscholen, privéleraren of conservatorium (vooropleiding). Spelen in een orkest geeft niet alleen een bijdrage aan de muzikale talentontwikkeling. Kinderen die in een orkest spelen groeien op tot volwassenen die kunnen samenwerken, naar elkaar kunnen luisteren. Steeds weer slaagt het orkest er in veel mensen in hun ziel te raken tijdens hun uitvoeringen. Muziek gemaakt door gepassioneerde jonge mensen, die samenspelen en naar elkaar luisteren. Dat pept onmiddellijk je vertrouwen in de toekomst op!

Terug naar agenda

Deel deze pagina met je vriendenDe volgende bedrijven dragen het Parkgebouw een warm hart toe!