DDUR 12: Dapper (26-1-14)

Dapper

Stagiaire J. heeft een briljant idee. ‘Volg de Haan! 24 uur per dag!’ Gierend maken we plannen vol spycamera’s, vogels en 17-jarige humor. Inspiratiebron is de haan die in onze tuin al bijna twee weken het nieuw ingezaaide graszaad loopt te pikken. Stoer en onverstoorbaar begint hij het boegbeeld van het Volkspark te worden. Wat zou er gebeurd zijn op de kinderboerderij, dat hij liever de eenzaamheid vol gevaren verkiest, dan achter het veilige gaas te worden verzorgd... door een paar lekkere chickies. Misschien wil hij een voorbeeld stellen. Of hij zag gewoon ‘Chickenrun’. Hoe dan ook. Hij ging zijn eigen weg.

Vaak willen wij zijn voorbeeld wel volgen, maar durven we niet. We houden vast aan het bekende omdat het veilig is. We gaan de weg, gecreëerd door de omstandigheden. Maar niet de richting die we willen. Om je eigen pad te kunnen gaan moet je bagage hebben. Van fouten leren, onaangename situaties (en mensen) bij de lurven pakken en door elkaar schudden. Je moet laten zien dat jij er toe doet. Dat je recht hebt op je eigen route. En dan gewoon gaan!

Ze zijn er wel. De mensen die hun kop boven het maaiveld uit willen steken. Ook in onze eigen omgeving. De werkloze die niet bij de pakken neerzit maar vrijwilligerswerk gaat doen om actief te blijven. De wethouder die doorzet, ondanks stevige kritiek. Het stel dat gescheiden verder gaat, om elkaar geen pijn meer te hoeven doen . De ondernemer die geld en tijd steekt in zijn jonge concullega’s . Dapper! Hoe hoog je maaiveld ook is, twee centimeter of drie meter, het vergt altijd moed om er boven uit te kijken en te zien waar de weg loopt.

Ook wij kiezen langzaamaan onze eigen richting. Zo ondertussen weten wij wel wat goed is. Begrijpen we wat er moet gebeuren. We moeten alleen nog leren ons ‘onderbuikgevoel’ te volgen. Als we willen dat het slaagt, zullen we onze eigen kop boven het jonge gras moeten durven uitsteken. Maar ja, dan moet er wel gras zijn…

Vooruit, je eigen weg gaan betekent ook keuzes maken.
‘J. pak jij de barbecue? We eten vanavond een halve haan!’

Deel deze pagina met je vriendenDe volgende bedrijven dragen het Parkgebouw een warm hart toe!