DDUR 6: Trots! (27-10-13)

Trots!

Vandaag een drukke dag. Met de cafeïne in onze hand en op onze wallen, staan we op het terras. Een weids uitzicht. In de verte piept de zon over de horizon, een roodgouden randje creërend om bomen en huizen. Mooi! Dan schuift er een donderwolk voor en… weg. Jammer.

We moeten op pad. We zijn bezig om de toekomst weer een beetje leuker te maken voor onze gasten. Dus kachelen we in een klein zwart monstertje naar De Grote Stad om wat advies in te winnen. In onze branche is het niet altijd even makkelijk om de juiste keuzes te maken, daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken. Natuurlijk gaan we als rechtgeaarde dames eerst nog wel even shoppen. Er hangt weer veel moois in de rekken. Het valt ons op hoe vaak we dat woord gebruiken: ‘mooi’.

De betekenis van ‘mooi’ volgens de Van Dale: ‘het oog strelend; aangename gewaarwordingen teweegbrengend’. Nou, die prachtige topjes strelen ons oog wel en die leuke hakjes geven ons héle aangename gewaarwordingen. Dame één vindt een paar Indianenlaarsjes leuk. Dame twee vindt het niet echt haar ding. En daar heb je het! Je kunt dan wel een betekenis aan het woord ‘mooi’ geven, maar wàt nu precies mooi is, valt nooit te definiëren. Toch…

Om mooi te zijn, moet iets in ieder geval bestaan in deze wereld. Een voorbeeld: in Rijssen stonden vroeger práchtige statige panden. Maar veel moest wijken voor nieuwbouw. Onze kinderen hebben dit stukje geschiedenis nooit met eigen ogen gezien. Natuurlijk zijn er foto’s, en kunnen wij er over vertellen. We kunnen zelfs uitleggen waarom het nodig was. Maar als wij er niet meer zijn en de foto’s zijn vervaagd, dan is dát oude maar fraaie stukje Rijssen helemaal weg. Dan is er niemand om te zeggen dat Rijssen vroeger nóg mooier was.

Een tweede vereiste voor ‘mooi’ is, dat je het moet kunnen zien, beleven èn herkennen. Ons doel is om in ons charmante oude gebouw (gelukkig wèl bewaard gebleven. We noemen haar lieflijk ‘De Oude Dame’), mooie momenten te bieden aan onze gasten. Daarbij is voor Rijssenaren (maar eigenlijk voor alle Tukkers), een stukje herkenning erg belangrijk. Kennen ze iets of iemand niet, dan zijn ze op hun hoede. ‘Joa, joa, ’t zal wa’* mompelen ze dan, waarna ze tien katers in een boom gooien om ze er vervolgens weer uit te kunnen kijken. En je kunt nog zo vaak zèggen dat iets mooi is, maar als ze zich er niet in kunnen vinden, komen ze niet. Punt. Dan is het net als met die zon die achter de wolken verdwijnt: wat niemand ziet, is niet mooi!

We scheren echt niet iedereen over één kam. De uitzondering bevestigt nog altijd de regel. Maar wij zijn er graag voor iedereen. Niet alleen voor de uitzondering. Daarbij zijn wij zelf Rijssenaar (en dus Tukker), en we begrijpen dat gedoe met die katers heel goed. Echter… vanaf nu laten wij ons door geen tienduizend dakhazen meer tegenhouden.

Tijd voor de àndere boeg! Ons reisje naar De Grote Stad levert goede tips op van een paar oude rotten. Geïnspireerd sputteren we in het zwarte bakje weer huiswaarts. Eén van onze ‘mooie momenten-creëerders’ maakte ooit de wijze opmerking: ‘Wat niet kan, is nog nooit gebeurd’. Nog niet eerder zijn we hier zo van overtuigd geweest. Wíj kunnen dit! We gaan zorgen dat àlle Tukkers maar vooral de Rijssenaren, trots worden op hun ‘Oude Dame’, met alles er in, op en aan. Hoe? Door gewoon onszelf te zijn, te vertrouwen op onze intuïtie, te vragen wat men wil, en in de eerste plaats te geven waar om wordt gevraagd: herkenning!

Dat gaat niet in één keer, dat kan even duren. Maar we doen ons best. En over een tijdje, wanneer er alleen nog maar eekhoorns in de boom zitten, en de katers weer rustig spinnend naast onze pantoffels, zullen wij Rijssenaren, samen met alle andere Tukkers, al hangend aan de bar van onze ‘Oude Dame’ concluderen: ‘Joa, dàt was nen mooin oamd’!**

Goan!!***

 

*Ja, ja, je kunt de pot op met je gedram
**Ja, dat was een geweldig enerverende avond! Dat doen we binnenkort zéker nog eens over!
*** We storten ons er totaal en helemaal in!!

Deel deze pagina met je vriendenDe volgende bedrijven dragen het Parkgebouw een warm hart toe!