Consensus Vocalis

Schumann & Zoon

Consensus Vocalis

SCHUMANN & ZOON
het gewicht van een naam

Muziektheater rond de compositie Felix und Clara van Jacques Bank

Met: Consensus Vocalis, Belinfante Quartet, Matthijs van de Sande Bakhuyzen o.l.v. Béni CsillagHij draagt de achternaam van de beroemde vader die hij nooit heeft gekend. Zijn al even beroemde moeder maakt tournee na tournee als concertpianiste. Wankelend onder die last zoekt hij zijn weg, als musicus, als dichter. Hoe verover je ooit je eigen plek in de geschiedenis? Als zulke voetsporen je zijn voorgegaan, wat kan jij zelf de wereld dan nog nalaten?

Zij maakt zich zorgen om haar benjamin. Heeft hij de kracht om violist te worden? Is zijn dichtwerk de naam Schumann waardig? Hoe moet ze hem behoeden voor de vloek van de middelmaat? Ze is altijd tegen alles opgewassen geweest. Na de dood van haar man heeft ze alleen haar zeven kinderen grootgebracht. Maar nu moet ze aanzien dat Felix door de tuberculose gesloopt wordt. Ze kan het niet.

Het theaterconcert volgt Felix tijdens een koortsige nacht in het sanatorium, waar hij de ene na de andere brief aan zijn moeder schrijft, op zoek naar de toekomst die hij nimmer had. Uitgeput wil hij tenslotte maar één ding. Naar huis. Naar haar.

Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen geeft gestalte aan Felix Schumann.
Met het koor en het strijkkwartet als dynamische tegenspelers neemt hij de toeschouwer mee op zijn reis. De enscenering voert langs muziek die zijn lot markeert: een gezang dat zijn moeder in haar jonge jaren componeerde; het werk Felix und Clara (2005) van Jacques Bank en ten slotte een van zijn eigen gedichten, door Johannes Brahms op muziek gezet.

Over generaties heen reiken regisseur Mart van Berckel (27) en tekstschrijver Sophie Kassies (63) elkaar de hand om Felix Schumann tot leven te wekken.

Omdat ook de lichtste voetafdruk weegt.

PROGRAMMA
Robert Schumann - An die Sterne, Zuversicht, Die Kapelle
Clara Schumann - Abendfeier in Venedig
Robert Schumann- Mondnacht, Zwielicht, Wiegenlied
Jacques Bank - Felix und Clara voor koor en strijkkwartet (2005)
Johannes Brahms - Meine Liebe ist Grün


CAST & CREW
Matthijs van de Sande Bakhuyzen, spel
Consensus Vocalis
Belinfante Quartet
Béni Csillag, muzikale leiding
Mart van Berckel, regie
Sophie Kassies, tekst
Vera Selhorst, decor, kostuums en lichtontwerp
Jacques Bank, Felix und Clara voor koor en strijkkwartet (2005)
Marijn van Prooijen, arrangementen voor koor en strijkkwartet
Merit Vessies, regieassistentie
Koos Wolters, techniek
Dagmara Siuty, productieleiding

Dit theaterconcert is een productie van Consensus Vocalis en mede mogelijk gemaakt door Schouwburg Hengelo, Stichting 4Oost, Fonds21, Lirafonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Provincie Overijssel.

Terug naar agenda

Deel deze pagina met je vriendenDe volgende bedrijven dragen het Parkgebouw een warm hart toe!